Teatterikäynnit

Seitsemän tarinaa häpeästä

Perjantai 13.9.2024 klo 18.30, KOM-teatteri

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään keskiviikkona 14.8.2024. Lippuja on 30 kpl, à 30 euroa. Maksuviite 30407.

Ona Korpirannan ohjaama esitys on hillitön matka arktisen mielen ytimeen. Nuori poliisi Agla ryntää psykiatrin vastaanotolle kesken toisen potilaan terapiasession. Hän haluaa lääkkeitä, koska on kokenut jotakin kamalaa ja haluaa vain nukkua ja unohtaa. Psykiatrilla on mielestään juuri oikea apukeino, jolla häpeä voidaan parantaa kokonaan. Aglan muistot ja tarinat menneisyydestä riuhtovat häntä 1970-luvulta nykypäivään, Isoäidin luokse Floridaan ja taas takaisin kylmään Islantiin.

Seitsemän tarinaa häpeästä nostaa röyhkeästi ja raikkaasti esille ylisukupolvisuuden kysymykset – ne, joista vaikenemme, jotka lääkitsemme ja jotka tulevat meille lopulta hyvin kalliiksi. Rooleissa nähdään Youssef Asad Alkhatib, Katja Küttner, Juho Milonoff, Isla Mustanoja, Tuuli Paju ja Satu Silvo. Esitys tekstitetään englanniksi.

Moninkertaisesti palkitun islantilaisen näytelmäkirjailijan Tyrfingur Tyrfingssonin kirjoittama Seitsemän tarinaa häpeästä (Sjo aevintyri um skomm) sai ensi-iltansa Islannin kansallisteatterissa vuonna 2022 ja nousi kotimaassaan teatteritapaukseksi. Sen ovat suomentaneet Vilja-Tuulia Huotarinen ja Kári Tulinius.

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Perjantai 20.9.2024 klo 19, Suomen Kansallisteatteri, pieni näyttämö

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään sunnuntaina 18.8.2024. Lippuja on 30 kpl, à 38 euroa. Maksuviite 30449.

Miltä tuntuu olla jatkuvasti altavastaajana? Eerika Rantaselle tämä on tuttua, matka aikuisuuteen on täynnä kamppailua ja kipua. 45-vuotias Eerika katsoo elettyä taaksepäin, nuorta itseään kokeneempana ja viisaampana. Hoitajaopintoihin liittyvät sairaalaharjoittelut, alkoholisti-isän kaikkialle seuraava varjo, sydämen ympäri muljauttava rakastuminen, seksi, ystävät, nuoren elämän surut ja riemut. Miten tästä kaikesta selvittiin ja päädyttiin jotakuinkin tolkkupäisenä tähän?

Eerika Rantasen tähänastinen elämä on vakuuttava taidonnäyte kolmen upean näyttelijän ja yhden taitavan muusikon saumattomasta yhteispelistä. Esityksen nimiroolissa nähdään Ria Kataja, kertojina ja muissa rooleissa Kaisa Hela ja Eeva Soivio, muusikkona Mila Laine, joka on myös säveltänyt esityksen musiikin. Esityksen ohjaa Juha Jokela. Eerikan tarina on Kansallisteatterin, Jyväskylän kaupunginteatterin ja Tampereen Teatterin yhteistuotanto.

Minna Craucher

Keskiviikko 25.9. klo 19 & Espoon teatteri

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään keskiviikkona 4.9.2024. Lippuja on 30 kpl, à 37 euroa. Maksuviite 30627.

Kiistelty ja kummasteltu Minna Craucher on päähenkilö uutuusmusikaalissa, jossa irtolaisen sepittämä identiteettileikki avaa ikkunan fasismin nousuun ennen ja nyt. Minna Craucher (1891–1932) nousi köyhistä oloista kuritushuoneen kautta kirjallisen salongin seurapiiriemännäksi Tulenkantajien vaikutuspiirin. Hän päätyi poliittisen juonittelun avulla Lapuanliikkeen ”kapteeniksi” ja tuli lopulta salamurhatuksi. Kaiken tämän mahdollisti Craucherin kyky sepittää itselleen menneisyyksiä, nimiä ja titteleitä sekä suostutella huijaustensa kohteiksi yläluokkaan kuuluvia ihmisiä. Craucherin murhamysteeri 1930-luvulla oli polttoainetta aikansa päivälehdistölle, ja hänen elämäntarinansa on askarruttanut aina tähän päivään asti.

Craucherin elämäntarinasta inspiroitunutta uutuusmusikaalia esitetään & Espoon teatterissa syyskuussa 2024. Aino Pennasen kirjoittama, Eeva Kontun säveltämä ja Riikka Oksasen ohjaama karnevalistinen teos tutkii valheen kautta totuuden suhteellisuutta totuuden jälkeisessä ajassa. Kenen totuus voittaa? Saako köyhä keksiä itsensä uudelleen rikkaana ja hyväosaisena?

Minna Craucher -musikaalissa esiintyy soittava ja laulava ensemble, johon kuuluvat Laura Hänninen, Petrus Kähkönen, Jussi-Pekka Parviainen, Roosa Söderholm, Robert Kock ja Miiko Toiviainen.

Vaikutus

Tiistai 8.10.2024 klo 19, Teatteri Jurkka

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään keskiviikkona 4.9.2024. Lippuja on 30 kpl. à 32 euroa. Maksuviite 30737.

Kaksi nuorta vapaaehtoista osallistuu lääketutkimukseen, jonka aikana he rakastuvat, vastoin kokeen sääntöjä. Ovatko heidän tunteensa aitoja vai testattavan masennuslääkkeen sivuvaikutus? Nuorten kielletty rakkaus pakottaa koetta valvovat lääkärit kipeiden eettisten kysymysten äärelle.

Lucy Prebblen kirjoittama ja  Reita Lounatvuoren suomentama Vaikutus (The Effect) on monikerroksinen, viihdyttävä ja syvällinen näytelmä. Se kuvaa viisaasti ja empaattisesti sekä rakkauden pyörryttävää ihmettä että masennuksen kauhistuttavaa autiomaata. Esityksen ohjaa Tuomas Parkkinen. Rooleissa nähdään Roderick Kabanga, Anna Böhm, Elsa Saisio ja Mikko Nousiainen.

Tyttö ja varis

TEATTERIMATKA HÄMEENLINNAAN

Lauantai 12.10.2024 klo 13 Hämeenlinnan Teatteri

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään tiistaina 10.9.2024. Lippuja on 45 kpl, matkan kokonaishinta on 95 euroa, johon sisältyvät matkat, ateria, väliaikakahvit ja teatterilippu. Maksuviite 30892.

Lähtö Helsingistä Kiasman pysäkiltä klo 10.00. Lounas ennen esitystä klo 11.30 Ravintola Verkatehtaassa. Esitys alkaa klo 13 ja kestää väliaikoineen noin 2 tuntia. Paluu välittömästi esityksen päätyttyä Helsinkiin ja saapuminen Kiasman pysäkille noin klo 17.00.

Näytelmässä kohtaavat neljä erilaista ihmistä: yksin elävä eläkeläinen Armi, jolla on takanaan mielekäs työura, edesmennyt puoliso ja aikuinen poika, työtön Säde, jolle pikkuhiljaa alkaa valjeta Armin arkea varjostava salaisuus, pienen siivousfirman työnjohtaja Ipe, joka arvostaa saksalaista automerkkiä ja elää veloiksi sekä Jarde, joka toimii siivoojana, mutta kykenee muuhunkin. Näitä ihmisiä yhdistää näytelmän kaksi keskeistä teemaa, lähes vammauttava yksinäisyys ja äidinrakkaus. Tyttö ja varis -näytelmässä nousee esiin äidinrakkauden elämää koettelevia puolia, siihen joskus sisältyvää sokeaa riippuvaisuutta, uhriutumista, syyllisyyttä, syyllistämistä ja julmuutta.

Käsikirjoitus ja ohjaus Sirkku Peltola. Rooleissa nähdään Marja Packalén, Katariina Kuisma-Syrjä, Ville Hilska ja Lasse Sandberg.