Teatterikäynnit

Once

Tiistai 12.10. klo 19 Lilla Teatern

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 12.9. Lippuja 20 kpl, à 51 euroa. Maksuviite 30180.

Dubliniin sijoittuva Once kertoo irlantilaisen katumuusikon ja tšekkiläisen maahanmuuttajan kohtaamisesta, joka johtaa koskettavaan tarinaan rakkaudesta ja musiikista. Musikaali on riipaiseva, lämmöllä ja huumorilla kerrottu tarina elämän risteyskohdista. Kaunis musiikki on ihastuttanut yleisöä monessa maassa, ja nyt esitys on mahdollista nähdä myös Suomessa.

Musikaalin on ohjannut ja sen koreografian on suunnitellut Jakob Höglund. Pääosissa nähdään Emma Klingenberg ja Tuukka Leppänen, muissa osissa Ulriikka Heikinheimo, Santeri Helinheimo Mäntylä, Aili Järvelä, Aleksi Kaufmann, Robert Kock, Pia Runnakko, Kalle Ruusukallio, Riku Vartiainen, Alexander Wendelin ja Joachim Wigelius. Lasta esittävät vuoroilloin Molla Rantamäki ja Vilja Seivo.

Esitys on ruotsinkielinen ja se tekstitetään suomeksi THEA-mobiilisovelluksen kautta. Sovelluksen voi ladata Google Playsta tai App Storesta.

Turvamies

Keskiviikko 20.10. klo 19 Kaupunginteatteri, Arena-näyttämö

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 17.9. Lippuja 50 kpl, à 42 euroa. Maksuviite 30274.

Antti, varakkaan teollisuussuvun raikulipoika (Martti Suosalo), on lähdössä treffeille, kun hänen ovelleen ilmestyy Mirka, Antin isän palkkaama turvamies (Katja Küttner). Rikolliset kiristävät isältä rahaa ja uhkaavat hänen perheenjäsentensä henkeä, jos hän ei maksa. Antti ei ota tilannetta vakavasti, ja syntyy kiivas taistelu vapauteen tottuneen Antin ja velvollisuudentuntoisen Mirkan välillä. Antti saa selville, että Mirka kärsii narkolepsiasta, ja alkaa kiristää häntä. Kaiken uhkailun ja kiristysten jälkeen Antti ja Mirka oppivat kunnioittamaan toisiaan ja lopulta jopa ystävystyvät. Näytelmän on kirjoittanut ja ohjannut Pasi Lampela.

Tatu ja Patu Helsingissä

Sunnuntai 24.10. klo 13 (HUOM. AIKA) Kaupunginteatteri, Suuri näyttämö

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 22.1. Lippuja on peruutusten vuoksi vielä saatavilla 23 kpl, à 45 euroa, lastenlippu 23 euroa. Jokainen jäsen voi tuoda mukanaan yhden aikuisen ja kolme lasta. Maksuviite 30371.

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen rakastetut hahmot, outolalaiset Tatu ja Patu, astuvat Kaupunginteatterin näyttämölle Sami Rannilan ohjaamina. Kari Mäkiranta on säveltänyt musiikin tähän riemukkaaseen näytelmään, joka tarjoaa aikuisillekin iloista menoa.

Tatu ja Patu ovat saapuneet Helsinkiin serkkunsa Jorin vieraiksi. Jorilla on kuitenkin koko ajan niin kova kiire, että serkut eivät tahdo pysyä perässä. Seikkaillessaan ympäri Helsinkiä Tatu ja Patu kohtaavat monia ihmeitä, kuten feissarin, liikennevalot, ravintolapäivän ja kurahaalareihin sonnustautuneet mahdollisesti vaaralliset liivijengit.

Jumalan sana

Torstai 28.10. klo 19 Ryhmäteatteri

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 27.9. Lippuja 40 kpl, à 30 euroa. Maksuviite 30436.

Julkisuutta karttava markkinatalouden puolustaja Jukka Hopeaniemi (Santtu Karvonen) on Lapissa, josta hänen on päästävä nopeasti Helsinkiin suoraan uutislähetykseen. Ainoa keino ehtiä ajoissa perille on hänen edesmenneen isänsä entisen autokuskin Armas Kallion (Robin Svartström) ajama Jaguar. Pimeällä ja pitkällä matkalla halki Suomen ennättää kuunnella Bob Dylania ja Lucinda Williamsia mutta samalla myös kohdata itsensä.

Näytelmä perustuu Kari Hotakaisen samannimiseen romaaniin (2011), ja sen on dramatisoinut ja ohjannut Juha Kukkonen. Karvosen ja Svartströmin lisäksi rooleissa esiintyvät Minna Suuronen, Saara Kotkaniemi (vier.) ja Veeti Laasila (harj.) sekä videolla Pertti Sveholm.

Kun on tunteet

Tiistai 2.11. klo 19 Teatteri Jurkka

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 1.10. Lippuja 20 kpl, à 30 euroa. Maksuviite 30465.

Teatteri Jurkan Kun on tunteet on kahden valmistuvan näyttelijän, Inke Koskisen ja Sofia Smedsin, komediasovitus Maria Jotunin samannimisestä novellikokoelmasta. He esiintyvät myös näyttämöllä ja ovat ohjanneet esityksen sekä säveltäneet yhdessä Riku-Pekka Kellokosken näytelmän laulut. Esitys on ylistys epäsovinnaisille naisille, kahvinhimoisille Lois-Kaisalle ja Akka Pärskylle, jotka kahvin äärellä nautintoa etsiessään herkistyvät, paljastuvat ja laulavat toisensa tainnoksiin.

Kultainen vasikka

Torstai 11.11. klo 19 Espoon Kaupunginteatteri

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 8.10. Lippuja 30 kpl, à 37 euroa. Maksuviite 30986.

Kultainen vasikka kertoo Eeditistä ja hänen perheestään tilanteessa, jossa vastikään perustettu pörssi houkuttelee tavoittelemaan äkkirikastumista ja pelastautumista kasvavalta kurjuudelta. Perhe alkaa keinotella Katariina-äidin esimerkkiä seuraten. Keinotteluvimma leviää perheenjäsenten keskuudessa kuin tauti. Keskiluokkainen perhe kylpee yhtäkkiä rahassa, ja heistä kaikista tulee kauppatavaraa. Ihmisen ainoa arvo on hänen kauppa-arvonsa rakkauden julmassa pörssissä.

Maria Jotunin Kultaisen vasikan kantaesitys oli Suomen Kansallisteatterissa vuonna 1918, jolloin Suomessa ja koko Euroopassa elettiin vaikeita aikoja. Samaan aikaan espanjantaudin ensimmäinen aalto alkoi levitä maailmaan. Jotuni teki pulasta ja sen paljastamasta pelistä komediaa. Kriittisen naurun avulla hän käsitteli historian tapahtumaketjuja käänteineen. Nyt nähtävä esitys on Espoon Kaupunginteatterin ja Suomen Kansallisteatterin yhteistyö. Siinä esiintyvät Misa Lommi, Pirjo Luoma-aho, Petri Manninen, Harri Nousiainen, Chike Ohanwe, Karin Pacius, Janne Reinikainen, Elsa Saisio ja Terhi Suorlahti. Näytelmän ohjaa Erik Söderblom.

Onnellisinta on olla onnellinen

Torstai 18.11. klo 19 Avoimet Ovet

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 17.10. Lippuja 25 kpl, à 29 euroa. Maksuviite 30025.

Taija Helmisen kirjoittama ja Hanna Kirjavaisen ohjaama monologi kuvaa omintakeisen ITE-
taiteilijan Elis Sinistön (1912–2004) elämää ja ajattelua. Näytelmällä Avoimet Ovet juhlistaa
näyttelijä Taisto Reimaluodon 60-vuotispäivää. Teos ristiinvalottaa Reimaluodon omaa elämän-
tarinaa Elis Sinistön elämään; kummankin elämää luonnehtii ilo, valoisuus ja ihmisrakkaus
Esityksellään Reimaluoto rakentaa katsojalle levähdyspaikkaa samoin kuin Sinistö rakensi elämäntyönään retriittiä kulkureille ja väsyneille matkustavaisille. Esitys toteutetaan yhteistyössä Lahden Kaupunginteatterin kanssa.

Oulussa syntynyt Elis Sinistö oli astrologi, rakentaja, työmies, balettitanssija, erakko, mietiskelijä,
joogi, kansainvälinen tähti, majatalon isäntä, ufobongari, nudisti ja pasifisti, joka eli rakentamassaan Villa Mehussa 92-vuotiaaksi.

Saituri

Perjantai 26.11. klo 19 Vallilan Kansallisteatteri, Konepajanpasaasi

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 27.10. Lippuja 40 kpl, à 40 euroa. Maksuviite 30122.

Vesa Vierikon ohjaus Molièren Saiturista tarjoaa puuteria, peruukkeja ja taiturimaisen näyttelijäntyön siivittämää komediaa rahasta ja rakkaudesta. Vanhalla Harpagonilla on kasapäin käteistä mutta ei minkäänlaista aikomusta luopua rahoistaan. Äveriään ja epäluuloisen kitupiikin omaisuudelle olisi ottajia, mutta rahojensa päällä istuva Harpagon on harvinaisen yksipuolinen neuvottelukumppani. Kun Harpagon rakastuu nuoreen ja kauniiseen Marianeen, kaikki muuttuu ja menee sekaisin, eikä väärinkäsityksiä tästä näytelmästä puutu.

Harpagonia esittää Markku Maalismaa, muissa rooleissa nähdään Sami Lalou (TeaK), Karin Pacius, Jussi-Petteri Peräinen (Teak), Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen, Paula Siimes, Asta Sveholm, Marketta Tikkanen ja Juha Varis. Tekstin on suomentanut Arto af Hällström.

 

LOU SALOMÉ

Keskiviikko 1.12. klo 19 Kom-teatteri

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 9.11. Lippuja 40 kpl, à 29 euroa. Maksuviite 30203.

Aina Bergrothin kirjoittama ja Riikka Oksasen ohjaama näytelmä on riemukas esitys oman
identiteetin haltuunotosta, tilan raivaamisesta ja intohimoisesta suhtautumisesta työhön ja elämään.

Omana aikanaan tunnettu runoilija, filosofi ja uraa uurtava psykoanalyytikko Lou Andreas-Salomé (1861–1937) toimi koko elämänsä piittaamatta naiselle varatusta kulttuurisesta roolista. Hän oli Friedrich Nietzschen ja runoilija Rainer Maria Rilken rakastettu sekä Sigmund Freudin ihailema kollega. Lou Salomén erotiikkaa ylistävä näkemys seksuaalisuudesta uhmasi kaikkia sovinnaisuuksien rajoja. Salomén on sanottu toimineen esikuvana mm. Frank Wedekindin näytelmien Lulu-hahmolle ja Ibsenin Hedda Gablerille. Sittemmin Salomé on unohdettu, kun taas häneen pakkomielteisesti suhtautuneet miespuoliset kollegat on nostettu pysyvästi länsimaisen filosofian, psykoanalyysin ja taiteen kaanoniin.

Rooleissa nähdään Vilma Melasniemi, Ella Mettänen, Juho Milonoff, Niko Saarela, Miiko
Toiviainen sekä muusikko Eva Louhivuori.

PINTAREMONTTI

Keskiviikko 8.12. klo 19 Kansallisteatteri, Suuri näyttämö

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 3.11. Lippuja 40 kpl, à 48 euroa. Maksuviite 30300.

Näytelmä on Miika Nousiaisen samannimiseen romaaniin (Otava, 2020) perustuva komedia.
Esityksen on ohjannut Irene Aho ja sen on dramatisoinut Minna Leino. Esitys kuvaa keski-ikäisten kaupunkilaisten elämää ja neuvottomuutta, heitä riivaavaa rakkauden ja perheen kaipuuta sekä tarvetta saada hoivata ja tulla hoivatuksi. Se valottaa tunnistettavasti aikamme kiiltokuvatodellisuutta, jonka kiehtova mutta valheellinen pinnallisuus ja ylimitoitetut odotukset saavat ihmiset kurottelemaan kohti täydellisyyttä ja ylikin. Miksi ruoho aina näyttää vihreämmältä aidan toisella puolella? Vai voisiko olla niin, ettei elämässä kaikki mene niin kuin hyvinvointiblogissa kerrotaan? Miksei aikuisille ole neuvolaa?

Keski-ikäisiä kaupunkilaisia ja muita henkilöitä esittävät Linda Ilves, Katja Küttner, Markku
Maalismaa, Pyry Nikkilä, Ilja Peltonen, Heikki Pitkänen, Annika Poijärvi, Juha Varis,
Maruska Verona ja Tiina Weckström. Musiikista vastaa Linda Ilves.

HUOMENNA HÄN TULEE

Lauantai 15.1.2022 klo 14 (HUOM. PÄIVÄ JA AIKA) Espoon Kaupunginteatteri

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 29.11. Lippuja 30 kpl, à 39 euroa. Maksuviite 30407.

Samuel Beckettin (1906–1989) klassikkonäytelmä on länsimaisen kirjallisuuden tunnetuimpia
teoksia. Sen on nyt suomentanut Reita Lounatvuori. Ajankohtaisen, järkyttävän ja samalla hauskan esityksen on ohjannut Pentti Kotkaniemi.

Ystävyksiä Vladimiria ja Estragonia esittävät Martti Suosalo ja Mika Nuojua. He odottavat
tienposkessa salaperäistä Godot-nimistä miestä, joka on tärkeää tavata, mutta tapaamisen syystä ei ole varmuutta. Miesten sanailun katkaisevat ohi kulkeva herra Pozzo (Ville Majamaa) ja hänen kantajansa Lucky (Tomi Alatalo). Aina on jotain, mitä odottaa, kun pienet ihmiset yrittävät löytää edes vähän onnea ja tarkoitusta elämäänsä.

Näytelmä toteutetaan Espoon Kaupunginteatterin, Tampereen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistyönä.