Teatterikäynnit

Teattereiden turvajärjestelyt

Kaikki teatterit ovat varautuneet huolehtimaan asiakkaiden turvallisuudesta monin tavoin ja tehneet erikoisjärjestelyjä. Ne ovat

  • rajanneet henkilömäärää niin, että henkilöiden väliin jää katsomossa 1–2 metrin turvaväli
  • tehneet erityisjärjestelyjä jonotilanteisiin niin, että turvavälit pysyvät 1–2 metrissä
  • varanneet käsidesiä
  • tehostaneet siivousta
  • varustaneet henkilökunnan suojavisiirein tai -maskein.

Kansallisteatterissa lippujen paikkanumerot eivät pidä paikkaansa, vaan henkilökunta ohjaa asiakkaat sille puolelle katsomoa, johon paikka on merkitty. Kannattaa siksi tulla ajoissa, koska paikat täytetään tulojärjestyksessä. Katsomoon pääsee puoli tuntia ennen näytöksen alkua. Väliaikatarjoilu on tilattava etukäteen, linkki on teatterin turvaohjeistussivuilla. Ohjeistus löytyy osoitteesta https://kansallisteatteri.fi/turvallisesti-kansallisteatterissa/

Kaupunginteatterissa liput on paikoitettu niin, että kaksi saman perheen jäsentä tai samaa seuruetta olevat voivat olla rinnan. Kerho paikoittaa liput niin, että vieruskaveritoivomuksenne otetaan huomioon. Katsomoon pääsee noin puoli tuntia ennen esityksen alkua. Väliaikatarjoilu on tilattava etukäteen, linkki on teatterin turvaohjeistussivuilla. Ohjeistus löytyy osoitteesta https://hkt.fi/turvallisesti-teatteriin/. Siellä on tarkat ohjeet jokaista näyttämöä varten.

Espoon Kaupunginteatterissa ei ole paikkanumeroita, vaan katsomo täytetään paikan päällä. Turvaohjeistus löytyy osoitteesta https://espoonteatteri.fi/uutiset/poikkeusjarjestelyt-syksylla-2020/

Teatteri Avoimissa Ovissa ei ole paikkanumeroita, vaan henkilökunta ohjaa tulijat saliin. Turvaohjeistus löytyy osoitteesta https://www.avoimetovet.fi/ohjelmistossa-nyt/ohjeistus-teatteri-avoimien-ovien-asiakkaille-turvalliseen-teatterikayntiin/

Teatterikerhon lippuja jaetaan entiseen tapaan teatterien aulassa tai ulkopuolella, ja jakajilla on suojakäsineet ja suojamaski. Teatterit tarkistavat liput ulko-ovella tai heti sisään tultaessa, ja vahtimestarit auttavat saliin sijoittumisessa niin, että turvavälit toteutuvat. Päällysvaatteet voi ottaa mukaan saliin, jolloin vältytään narikkajonoilta. Teatterit suosittelevat ja myös teatterikerho suosittelee, että käytetään suojamaskia.

Jos sairastutte, lipun voi peruuttaa lisäkuluitta vielä samana päivänä. Saatte lahjakortin tai lipun jonkin toisen päivän esitykseen. Ilmoittakaa peruutuksesta Pirkko Nuolijärvelle (pirkko.nuolijarvi[at]gmail.com, puh. 044 989 9779).

Stalinin suloinen ruoska

Torstai 24.9. klo 19 Kaupunginteatteri, Pieni näyttämö.

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 22.8. Lippuja 30 kpl, à 36 euroa. Maksuviite 34160.

Kari Heiskasen kirjoittama ja ohjaama hirtehiskomedia käsittelee jatkosodan jälkeistä aikaa ”vaaran vuosia” ja sitä, miten neuvostoliittolaiset elivät ja kokivat komennuksensa entisessä vihollismaassa. Vaaran vuosista on kirjoitettu paljon, mutta ei juuri Neuvostoliiton näkökulmasta. Näytelmän päähenkilö on valvontakomission johtaja Andrei Zdanov, joka Heiskasen kuvaamana tuntee joutuneensa Stalinin epäsuosioon ja ottaa Helsingin komennuksen rangaistuksena. Näytelmässä on mukana myös Mannerheim ja Kekkonen, joka toimii ensin Zdanovin puolesta ja sitten vastaan. Suomalaiset eivät mitenkään helpota Zdanovin työtä.

Ennen Stalinin suloinen ruoska -näytelmää Kaupunginteatterissa on esitetty Juha Vakkurin kirjoittama ja Kari Heiskasen ohjaama Mannerheim ja saksalainen suudelma sekä Kari Heiskasen kirjoittama ja ohjaama Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu. Nämä kuvasivat kahta muuta historiallista tilannetta, jolloin Suomen politiikassa elettiin vaikeita aikoja. Tässä näytelmässä esiintyvät Pekka Huotari, Risto Kaskilahti, Merja Larivaara, Tuukka Leppänen, Sixten Lundberg, Petja Lähde, Jari Pehkonen, Pihla Pohjolainen, Aino Seppo ja Joachim Wigelius.

Poika

Lauantai 26.9. klo 19 KOM-teatteri.  HUOM. PÄIVÄ!

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 9.9. Lippuja 50 kpl, à 27 euroa. Maksuviite 34209.

Ranskalainen Florian Zeller on aikamme arvostetuimpia näytelmäkirjailijoita. Poika on tarina perheestä ja sen hajoamisesta, rakkaudesta, uusista aluista ja lopullisista päätöksistä. KOM-teatterin suomenkielinen kantaesitys näytelmästä on saanut loistavat arviot. Erityisen paljon katsojia on koskettanut Paavo Kinnusen esittämä Niko, joka ei ole vanhempiensa avioeron jälkeen oma itsensä. Mikään ei kiinnosta. Vanhemmilleen hän ei kuitenkaan halua kertoa totuutta, eikä hän itsekään ymmärrä, miksi elämä ahdistaa.

Näytelmän on suomentanut Reita Lounatvuori, ja sen ohjaa Riikka Oksanen. Rooleissa nähdään Lauri Karo, Ria Kataja, Paavo Kinnunen, Miika Laakso, Vilma Melasniemi ja Niko Saarela.

Hitler ja blondi

Torstai 1.10. klo 19 Kansallisteatteri, Suuri näyttämö.

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 2.9. Lippuja 70 kpl, à 37 euroa. Maksuviite 34254.

Michael Baranin ohjaama näytelmä on kolmetoista laulua diktaattorille, saksanpaimenkoiralle ja pianolle. ”Esitys on kaunis ja kauhealla tavalla ajankohtainen”, kirjoitti Anu Ala-Korpela Aamulehdessä. Näyttämöllä esiintyvät Seela Sella, Verneri Lilja (TTT) ja Mariola Aniolek / Niina Ranta.

Näytännön jälkeen Suurella näyttämöllä on maksuton tilaisuus, jossa tekijät kertovat työstään.

Lady Chatterleyn rakastaja

Tiistai 6.10. klo 19 Teatteri Jurkka.

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 5.9. Lippuja 50 kpl, à 28 euroa. Maksuviite 34283.

D. H. Lawrencen tunnettu teos on aikanaan nostattanut skandaaleja ja oikeusjuttuja. Myöhemmin sen ihmiskuvauksen ansiot on tunnustettu, ja siitä on tehty lukuisia elokuvia, tv-sarjoja ja teatterisovituksia. Teatteri Jurkalle sen on suomentanut, sovittanut ja ohjannut Pasi Lampela.

Connie Chatterley elää sodassa vammautuneen miehensä kanssa kartanossa, jonka mailla on aloittanut pestinsä riistanvartija Mellors. Kun nämä kaksi tapaavat ensimmäistä kertaa, kumpikaan ei osaa kuvitella, mihin tapaaminen johtaa. Rakastavaisia esittävät Matleena Kuusniemi ja Jari Virman.

Näytelmä on kuvaus luokkarajat ylittävästä rakkaudesta ja seksuaalisesta vapautumisesta. Samalla se on kuvaus siitä, miten rakkaus koettelee niitä rajoja, jotka määrittelevät ihmisen paikan yhteisössä, ja siitä, miten yhteiskunnan muutokset vaikuttavat myös yksilöiden elämään.

Kaikki äidistäni

Perjantai 9.10. klo 19 Kansallisteatteri, Suuri näyttämö.

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 8.9. Lippuja 60 kpl, à 37 euroa. Maksuviite 34416.

Monet teistä ovat varmasti nähneet Pedro Almodóvarin elokuvaklassikon Kaikki äidistäni, joka on kaunis ylistyslaulu äitiydelle ja naisten voimalle. Nyt teos on mahdollista nähdä teatterisovituksena.

Kun teini-ikäinen Esteban joutuu syntymäpäivänään traagiseen onnettomuuteen, hänen äitinsä Manuela päättää täyttää pojan viimeiseksi jääneen toiveen. Hän lähtee Madridista Barcelonaan etsimään isää, joka jäi Estebanille tuntemattomaksi. Barcelonassa Manuelan seuraan liittyy prostituoituna itseään elättävä Agrado, nuori katolinen sisar Rosa sekä näyttelijätärdiiva Huma Rojo. Huma esiintyy Blanche Dubois’n roolissa Viettelysten vaunussa, näytelmässä, jolla tuntuu olevan kohtalonomainen yhteys Manuelan elämään. Barcelonan taivaan alla erilaisten naisten tiet kohtaavat koskettavalla tavalla.

Rooleissa ovat Anna Airola (TeaK), Kristiina Halttu, Katariina Kaitue, Aksa Korttila, Petri Liski, Pirjo Luoma-aho, Tuomas Nilsson (TeaK), Annika Poijärvi, Janne Reinikainen ja Karim Rapatti (TeaK). Ohjaus on Anne Rautiaisen. Tekstin on suomentanut Reita Lounatvuori.

Punaorvot

Torstai 15.10. klo 19 Kaupunginteatteri, Pieni näyttämö.

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 13.9. Lippuja 40 kpl, à 36 euroa. Maksuviite 34429.

Punaorvot käsittelee syvää kansallista traumaa ja vaiettua ajanjaksoa Suomen historiassa. Kansakunta oli vuonna 1918 jakautunut, ja Suomessa oli sodan jäljiltä lähes 25 000 punaorpoa. Lapsia joutui oikeuteen ja vankileireille. Valtioeliitin johdolla syntyi ajatus siirtää punaisten lapsia ideologisesti parempiin kasvuoloihin Pohjanmaalle pois kaupungeista ja ”huonojen” työläisäitien luota. Kaikesta oli pulaa, mutta köyhäinavun hakeminen tarkoitti sekä äänioikeuden että lasten menettämistä.

Näytelmä kertoo erään Helsingin Toisella linjalla asuvan perheen tarinan. Isä on kuollut sodan jälkiselvittelyissä, ja äiti joutuu luopumaan lapsistaan, koska näille ei riitä ruokaa. Näytelmä seuraa äidin ja lasten elämää Helsingissä ja Pohjanmaalla sijoitusperheissä. Se on koskettava kuvaus äidinrakkaudesta, toivosta ja anteeksiannosta ja antaa äänen niille, jotka olivat täysin syyttömiä ympäröiviin tapahtumiin.

Näytelmän ohjaa Lauri Maijala, ja siinä esiintyvät Antti Autio, Anna Böhm, Riitta Havukainen, Miika Laakso, Kari Mattila, Ella Mettänen, Leena Rapola, Wenla Reimaluoto ja Marjut Toivanen. Esitysoikeuksia valvoo Anneli Kanto.

Kiviä taskussa

Torstai 22.10. klo 19 Studio Pasila

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 21.9. Lippuja 50 kpl, à 40 euroa. Maksuviite 34047.

Kiviä taskussa on harvinainen ilmiö suomalaisen teatterin kentällä; sitä on esitetty loppuunmyydyille katsomoille jo vuodesta 2002 lähtien. Myös tämä syksy on loppuunmyyty, joten nyt on kerhon kautta mahdollisuus saada lippu tähän harvinaislaatuiseen esitykseen, joka kannattaa nähdä toisenkin kerran. Näytelmän on ohjannut Pentti Kotkaniemi, ja Charlien ja Jaken rooleissa ovat näyttelijävirtuoosit Mika Nuojua ja Martti Suosalo. Virtuooseja tarvitaankin, koska heillä on näytelmän aikana 15 roolia. Tarina alkaa siitä, kun 35-vuotiaat Charlie ja Jake menevät avustajiksi amerikkalaisen elokuvan kuvauksiin ja joutuvatkin tekemään aivan muuta kuin ennakkoon aavistavat. Vaikka esityksessä saa nauraa, se ei ole komedia.

Päiväni murmelina

Tiistai 27.10. klo 19 Kaupunginteatteri, Suuri näyttämö

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 26.9. Lippuja 60 kpl, à 84 euroa. Maksuviite 34102.

Maailman parhaimpien elokuvien joukkoon arvioitu Päiväni murmelina -elokuva (Groundhog Day) sai ensi-iltansa musikaalina vuonna 2016 Lontoossa, ja oli heti valtava menestys. Broadwaylla musikaali esitettiin 2017, ja nyt on vuorossa Helsinki. Musikaalin ohjaa Samuel Harjanne, joka on aiemmin ohjannut menestyksekkäästi Kaupunginteatterin musikaalit Kinky Boots ja Pieni merenneito. Tekstin on suomentanut Hanna Kaila.

Tv:stä tuttu, itsekeskeinen säämies Phil Connors, jota esittää Lari Halme, lähetetään vastalauseistaan huolimatta syrjäiseen kylään raportoimaan perinteisestä tapahtumasta, Murmelipäivästä. Jotakin tapahtuu, ja kauhukseen Phil tajuaa heräävänsä aina uudestaan samaan aamuun. Päivät toistuvat samanlaisina, samat rasittavat tyypit tulevat aina vastaan, samat rikokset toistuvat. Vähän aikaa elämä, jossa ei tarvitse vastata tekojensa seurauksista, maistuu, ja paljon ehtii tapahtua, ennen kuin Phil on valmis heräämään uuteen aamuun. Tarinassa kysytään, oppiiko Phil arvostamaan elämää ja pystyykö egoistinen työnarkomaani avartamaan elämänkatsomustaan ja ottamaan huomioon ympäröivän todellisuuden. Voiko jokainen päivä todellakin olla uusi ja elämisen arvoinen?

Harhama

Torstai 5.11. klo 19 Espoon Kaupunginteatteri

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 4.10. Lippuja 42 kpl, à 34 euroa. Maksuviite 34199.

Juha Hurme on jälleen asialla. Hän on dramatisoinut ja ohjannut Irmari Rantamalan esikoisteoksen, omaelämäkerrallisen kertomuksen miehestä, joka etsii elämän tarkoitusta 1900-luvun alun aatteiden ja maailmanhistorian käänteiden melskeessä ja kirjoittaa Teosta. Teatterin mukaan luvassa on ”kansannäyttämöperinteestä ammentava show, jossa Harhaman traaginen elämänkohtalo värittyy aikakauden aatteilla”.

Irmari Rantamala on suomalaisen kulttuurihistorian kiinnostavimpia hahmoja. Hänet tunnetaan myös nimillä Algot Untola, Maiju Lassila, Väinö Stenberg, J. I. Vatanen, Liisan-Antti ja Jussi Porilainen. Tunnetuimmalla nimellään Maiju Lassila hän julkaisi teoksen Tulitikkuja lainaamassa.

Näyttämöllä esiintyvät Tomi Alatalo, Eetu Känkänen, Antti Laukkarinen, Enni Ojutkangas, Cécile Orblin ja Roosa Söderholm.

Sontiainen – balladi koti-ikävästä

Torstai 12.11. klo 19 Teatteri Avoimet Ovet

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 29.9. Lippuja 40 kpl, à 28 euroa. Maksuviite 34267.

Näytelmä on amerikansuomalaiseen kansanmusiikkiin perustuva musiikkiteatteriesitys, joka kertoo tositarinan suomalaisesta siirtolaisesta Tom Sukasesta ja sisusta, jonka avulla hän kaiken menetettyään rakentaa laivan keskelle preeriaa ja raahaa sen vesireittien varrelle purjehtiakseen takaisin Suomeen. Sukanen kastaa laivan Sontiaiseksi uutteran koppakuoriaisen mukaan ja sanoo: ”En minä ole hullu, minä vain haluan kotiin.” Sukanen ja laiva ovat vertauskuva kaikille vaeltajille, kaipaajille, vieraudelle ja sille, mitä on kantaa ylisukupolvista ulkopuolisuuden taakkaa.

Esityksen on kirjoittanut ja ohjaa Hanna Kirjavainen. Musiikkina kuullaan muun muassa Lännen-Jukkana tunnetun J. Karjalaisen sovituksia vanhoista amerikansuomalaisista kansanmusiikkikappaleista ja Lännen-Jukan esitystä varten säveltämiä uusia lauluja. Esiintyjät ovat eturivin muusikkonäyttelijöitä: Aarni Kivinen, Johanna Koivu (Elonkerjuu-yhtye), Pekka Lehti, Juha Pulli ja Anna-Riikka Rajanen.

Män kan inte våldtas

Keskiviikko 18.11. klo 19 Lilla Teatern

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 19.10. Lippuja 20 kpl, à 32 euroa. Maksuviite 34322.

Märta Tikkasen Män kan inte våldtas (Miestä ei voi raiskata) oli lähes 50 vuotta sitten teos, joka ei varmaankaan jättänyt ketään kylmäksi. Teokseen pohjautuvassa näytelmässä 40-vuotispäiväänsä viettävä Tova Randers, jota esittää Lillanissa Minttu Mustakallio, joutuu väkivaltaisen raiskauksen uhriksi ja päättää ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Aihe on raskas, mutta näytelmässä on myös kepeitä ja koomisia sävyjä.

Näytelmän on dramatisoinut ja ohjannut Sara Giese. Muissa rooleissa esiintyvät Ulriikka Heikinheimo, Robert Kock, Pia Runnakko, Joachim Wigelius ja Alexander Wendelin.

Tatu ja Patu Helsingissä

Lauantai 5.12. klo 12 (huom. aika!) Kaupunginteatteri, Suuri näyttämö

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 4.11. Lippuja 82 kpl, à 45 euroa, lastenlippu 23 euroa. Jokainen jäsen voi tuoda mukanaan yhden aikuisen ja kolme lasta. Maksuviite 34380.

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen rakastetut hahmot, outolalaiset Tatu ja Patu, astuvat Kaupunginteatterin näyttämölle Sami Rannilan ohjaamina. Kari Mäkiranta on säveltänyt musiikin tähän riemukkaaseen näytelmään, joka tarjoaa aikuisillekin iloista menoa.

Tatu ja Patu ovat saapuneet Helsinkiin serkkunsa Jorin vieraiksi. Jorilla on kuitenkin koko ajan niin kova kiire, että serkut eivät tahdo pysyä perässä. Seikkaillessaan ympäri Helsinkiä Tatu ja Patu kohtaavat monia ihmeitä, kuten feissarin, liikennevalot, ravintolapäivän ja kurahaalareihin sonnustautuneet mahdollisesti vaaralliset liivijengit.

Voi luoja!

Torstai 10.12. klo 19 Espoon Kaupunginteatteri

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 30.9. Lippuja 35 kpl, à 36 euroa. Maksuviite 34461.

Israelilaisen näytelmäkirjailijan Anat Govin Oh my God –näytelmässä käsitellään koko länsimaisen ihmisen alitajunta. Näytelmä on myös häpeämätön komedia ennakkoluuloista ja vihamielisistä väärinkäsityksistä. Suomennos on Raija Talvion, ohjaus Taru Mäkelän.

Martti Suosalon esittämä Jumala on väsynyt, masentunut, mielensä vähän väliä pahoittava valkoinen, keski-ikäinen mies, joka tarvitsee terapiaa. Sanna-Kaisa Palon esittämän psykoterapeutti Ellan elämässä on pettymyksiä ja epätoivoa, mutta yksi asia on hänelle varmaa: mihinkään jumalaan hän ei usko, paitsi ehkä itseltään salaa. Jumala taas ei usko ihmiseen. Potilassuhde on siis vaikea, eikä lopulta tiedä, kuka on sekopää ja kuka terapoi ja ketä. Katsoja saattaa kysyä, tohtisiko tälle nauraa.