Teatterikäynnit

Voi luoja!

Perjantai 13.8. klo 19 Espoon Kaupunginteatteri

Peruutusten vuoksi lippuja on vielä tarjolla 5 kpl, à 36 euroa. Ilmoittautuminen puheenjohtajalle. Maksuviite 34461.

Israelilaisen näytelmäkirjailijan Anat Govin Oh my God –näytelmässä käsitellään koko länsimaisen ihmisen alitajunta. Näytelmä on myös häpeämätön komedia ennakkoluuloista ja vihamielisistä väärinkäsityksistä. Suomennos on Raija Talvion, ohjaus Taru Mäkelän.

Martti Suosalon esittämä Jumala on väsynyt, masentunut, mielensä vähän väliä pahoittava valkoinen, keski-ikäinen mies, joka tarvitsee terapiaa. Sanna-Kaisa Palon esittämän psykoterapeutti Ellan elämässä on pettymyksiä ja epätoivoa, mutta yksi asia on hänelle varmaa: mihinkään jumalaan hän ei usko, paitsi ehkä itseltään salaa. Jumala taas ei usko ihmiseen. Potilassuhde on siis vaikea, eikä lopulta tiedä, kuka on sekopää ja kuka terapoi ja ketä. Katsoja saattaa kysyä, tohtisiko tälle nauraa.

CAVALLERIA RUSTICANA ja PAJATSO

Torstai 9.9. klo 19 Kansallisooppera

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 5.8. Lippuja 30 kpl, à 83 euroa. Maksuviite 30009.

Yhden oopperan sijasta meillä on mahdollisuus nähdä kaksi! Pietro Mascagnin yksinäytöksinen Cavalleria rusticana ja Ruggiero Leoncavallon Pajatso näyttivät aikoinaan suuntaviivan oopperan realismin synnylle. Damiano Michieletton ohjaus yhdistää nämä kaksi oopperaklassikkoa, joiden kummankin aiheena on salattu rakkaus, mustasukkaisuus ja kosto.

Cavalleria rusticana
Turiddu pettyy palattuaan armeijasta kotikyläänsä Italiassa: hänen rakastettunsa Lola on mennyt naimisiin Alfion kanssa. Kostonhimossaan Turiddu viettelee Santuzzan. Mustasukkainen Lola viettelee Turiddun uudelleen. Alfio kuulee vaimonsa Lolan ja Turiddun salasuhteesta. Alfio vannoo kostoa ja haastaa Turiddun kaksintaisteluun. Joukko kyläläisiä odottaa jännittyneenä kaksintaistelun lopputulosta. Äkkiä kuuluu huuto: Turiddu on saanut surmansa. Lolana on Elli Vallinoja, Turidduna Eduardo Aladren, Santuzzana Niina Keitel ja Alfiona Àngel Ódena.

Pajatso
Teatteriseurue saapuu italialaiskylään. Heidän on määrä esittää komedia miehestä ja tämän uskottomasta vaimosta. Seurueen johtaja Canio on mustasukkainen vaimostaan Neddasta. Häntä himoitsevat sekä kylässä asuva Tonio että Silvio, Neddan rakastaja. Kylän väki saapuu seuraamaan näytelmää. Näytellessään Pajatson roolia Canio sekoittaa teatterin ja tosielämän: hän huomaa esityksen olevan kuin toisinto omasta elämästään ja päätyy raivon vallassa murhaamaan vaimonsa ja Silvion. Neddan/Colombinan roolissa esiintyy Marjukka Tepponen, Caniota/Pajatsoa esittää Mika Pohjonen, Tonion/Taddeon roolissa on Àngel Ódena ja Silviona Simon Mechlinski.

Dosentit

SIIRRETTY syksyyn: to 8.10. klo 19 Kansallisteatteri, Suuri näyttämö

Peruutettuja lippuja (à 39 euroa) voi tiedustella puheenjohtajalta. Maksuviite 34092.

Kaikki ovat vuosien varrella lukeneet ja kuulleet tutkijoita ja tutkimustyötä vähätteleviä puheenvuoroja. Juha Jokela työskenteli yliopistolla muutamia vuosia ja näki, miten paljon tutkijat kaikkien vaatimusten keskellä tekivät työtä ja yrittivät kestää näitä paineita, ja halusi tuoda tämän näyttämölle. Nyt hän on kirjoittanut ja ohjannut Kansallisteatterille Dosentit, joka kuvaa tieteen autonomian ja sivistyksen nykytilaa taloudellisten ja poliittisten paineiden alla. Akateemisen maailman abstraktit käsitteet tuodaan näytelmässä ihmisen tasolle koskettavasti ja tunnistettavasti.

Sosiaalipsykologian professori Johanna Virtanen (Ria Kataja) alkaa tutkia yliopistoyhteisön tilaa: miksi moni kollega voi huonosti tai lähtee parempien olosuhteiden perään ulkomaille? Johannan tutkijaidentiteetti joutuu kovaan testiin, kun sosiaalisen median pimeimmät nurkat heräävät ja konflikti yliopiston johdon kanssa syvenee. Miten pitää kiinni opin ja sivistyksen ihanteista maailmassa, jossa oikean tiedon merkitys hälvenee ja vain kovimmin huutavat saavat äänensä kuuluviin?

Ria Katajan lisäksi näytelmässä esiintyvät Hannu-Pekka Björkman, Tommi Korpela, Maria Kuusiluoma, Otto Rokka (TeaK) ja Marja Salo.

Tunnit, viikot, kuukaudet

Maanantai 28.9. klo 19 Kansallisteatteri, Suuri näyttämö

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 30.8. Lippuja 40 kpl, à 49 euroa. Maksuviite 30119.

Elämän rajallisuus koskettaa meitä kaikkia. Kun ihminen saa kuulla, että elinaikaa on jäljellä enää ehkä vain viikkoja, kaikki loppuu – ja jatkuu siitä huolimatta. Kuinka jatkaa tavallista arkea, joka yhtäkkiä onkin arvokkainta, mitä on? Kuinka kertoa lapsille, että isä kuolee pian? Kannattaako toivo? Päättyykö suru koskaan?

Tunnit, viikot, kuukaudet on näyttämöteos, jonka rooleissa esiintyvät Petra Karjalainen ja Timo TuominenKati Kaartisen kirjoittama teos pohjautuu Reko ja Tina Lundánin romaaniin Viikkoja, kuukausia (2006) sekä Tina Lundánin romaaniin Ensimmäinen kesä (2008). Esityksen on ohjannut Tuomas Rinta-Panttila, ja musiikin on säveltänyt Jussi Tuurna.

Once

Tiistai 12.10. klo 19 Lilla Teatern

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 12.9. Lippuja 20 kpl, à 51 euroa. Maksuviite 30180.

Dubliniin sijoittuva Once kertoo irlantilaisen katumuusikon ja tšekkiläisen maahanmuuttajan kohtaamisesta, joka johtaa koskettavaan tarinaan rakkaudesta ja musiikista. Musikaali on riipaiseva, lämmöllä ja huumorilla kerrottu tarina elämän risteyskohdista. Kaunis musiikki on ihastuttanut yleisöä monessa maassa, ja nyt esitys on mahdollista nähdä myös Suomessa.

Musikaalin on ohjannut ja sen koreografian on suunnitellut Jakob Höglund. Pääosissa nähdään Emma Klingenberg ja Tuukka Leppänen, muissa osissa Ulriikka Heikinheimo, Santeri Helinheimo Mäntylä, Aili Järvelä, Aleksi Kaufmann, Robert Kock, Pia Runnakko, Kalle Ruusukallio, Riku Vartiainen, Alexander Wendelin ja Joachim Wigelius. Lasta esittävät vuoroilloin Molla Rantamäki ja Vilja Seivo.

Esitys on ruotsinkielinen ja se tekstitetään suomeksi THEA-mobiilisovelluksen kautta. Sovelluksen voi ladata Google Playsta tai App Storesta.

Turvamies

Keskiviikko 20.10. klo 19 Kaupunginteatteri, Arena-näyttämö

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 17.9. Lippuja 50 kpl, à 42 euroa. Maksuviite 30274.

Antti, varakkaan teollisuussuvun raikulipoika (Martti Suosalo), on lähdössä treffeille, kun hänen ovelleen ilmestyy Mirka, Antin isän palkkaama turvamies (Katja Küttner). Rikolliset kiristävät isältä rahaa ja uhkaavat hänen perheenjäsentensä henkeä, jos hän ei maksa. Antti ei ota tilannetta vakavasti, ja syntyy kiivas taistelu vapauteen tottuneen Antin ja velvollisuudentuntoisen Mirkan välillä. Antti saa selville, että Mirka kärsii narkolepsiasta, ja alkaa kiristää häntä. Kaiken uhkailun ja kiristysten jälkeen Antti ja Mirka oppivat kunnioittamaan toisiaan ja lopulta jopa ystävystyvät. Näytelmän on kirjoittanut ja ohjannut Pasi Lampela.

Tatu ja Patu Helsingissä

Sunnuntai 24.10. klo 13 (HUOM. AIKA) Kaupunginteatteri, Suuri näyttämö

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 22.1. Lippuja on peruutusten vuoksi vielä saatavilla 23 kpl, à 45 euroa, lastenlippu 23 euroa. Jokainen jäsen voi tuoda mukanaan yhden aikuisen ja kolme lasta. Maksuviite 30371.

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen rakastetut hahmot, outolalaiset Tatu ja Patu, astuvat Kaupunginteatterin näyttämölle Sami Rannilan ohjaamina. Kari Mäkiranta on säveltänyt musiikin tähän riemukkaaseen näytelmään, joka tarjoaa aikuisillekin iloista menoa.

Tatu ja Patu ovat saapuneet Helsinkiin serkkunsa Jorin vieraiksi. Jorilla on kuitenkin koko ajan niin kova kiire, että serkut eivät tahdo pysyä perässä. Seikkaillessaan ympäri Helsinkiä Tatu ja Patu kohtaavat monia ihmeitä, kuten feissarin, liikennevalot, ravintolapäivän ja kurahaalareihin sonnustautuneet mahdollisesti vaaralliset liivijengit.

Jumalan sana

Torstai 28.10. klo 19 Ryhmäteatteri

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 27.9. Lippuja 40 kpl, à 30 euroa. Maksuviite 30436.

Julkisuutta karttava markkinatalouden puolustaja Jukka Hopeaniemi (Santtu Karvonen) on Lapissa, josta hänen on päästävä nopeasti Helsinkiin suoraan uutislähetykseen. Ainoa keino ehtiä ajoissa perille on hänen edesmenneen isänsä entisen autokuskin Armas Kallion (Robin Svartström) ajama Jaguar. Pimeällä ja pitkällä matkalla halki Suomen ennättää kuunnella Bob Dylania ja Lucinda Williamsia mutta samalla myös kohdata itsensä.

Näytelmä perustuu Kari Hotakaisen samannimiseen romaaniin (2011), ja sen on dramatisoinut ja ohjannut Juha Kukkonen. Karvosen ja Svartströmin lisäksi rooleissa esiintyvät Minna Suuronen, Saara Kotkaniemi (vier.) ja Veeti Laasila (harj.) sekä videolla Pertti Sveholm.

Teattereiden turvajärjestelyt

Kaikki teatterit ovat varautuneet huolehtimaan asiakkaiden turvallisuudesta monin tavoin ja tehneet erikoisjärjestelyjä. Ne ovat

  • rajanneet henkilömäärää niin, että henkilöiden väliin jää katsomossa 1–2 metrin turvaväli
  • tehneet erityisjärjestelyjä jonotilanteisiin niin, että turvavälit pysyvät 1–2 metrissä
  • varanneet käsidesiä
  • tehostaneet siivousta
  • varustaneet henkilökunnan suojavisiirein tai -maskein.

Kansallisteatterissa lippujen paikkanumerot eivät pidä paikkaansa, vaan henkilökunta ohjaa asiakkaat sille puolelle katsomoa, johon paikka on merkitty. Kannattaa siksi tulla ajoissa, koska paikat täytetään tulojärjestyksessä. Katsomoon pääsee puoli tuntia ennen näytöksen alkua. Väliaikatarjoilu on tilattava etukäteen, linkki on teatterin turvaohjeistussivuilla. Ohjeistus löytyy osoitteesta https://kansallisteatteri.fi/turvallisesti-kansallisteatterissa/

Kaupunginteatterissa liput on paikoitettu niin, että kaksi saman perheen jäsentä tai samaa seuruetta olevat voivat olla rinnan. Kerho paikoittaa liput niin, että vieruskaveritoivomuksenne otetaan huomioon. Katsomoon pääsee noin puoli tuntia ennen esityksen alkua. Väliaikatarjoilu on tilattava etukäteen, linkki on teatterin turvaohjeistussivuilla. Ohjeistus löytyy osoitteesta https://hkt.fi/turvallisesti-teatteriin/. Siellä on tarkat ohjeet jokaista näyttämöä varten.

Espoon Kaupunginteatterissa ei ole paikkanumeroita, vaan katsomo täytetään paikan päällä. Turvaohjeistus löytyy osoitteesta https://espoonteatteri.fi/uutiset/poikkeusjarjestelyt-syksylla-2020/

Teatteri Avoimissa Ovissa ei ole paikkanumeroita, vaan henkilökunta ohjaa tulijat saliin. Turvaohjeistus löytyy osoitteesta https://www.avoimetovet.fi/ohjelmistossa-nyt/ohjeistus-teatteri-avoimien-ovien-asiakkaille-turvalliseen-teatterikayntiin/

Teatterikerhon lippuja jaetaan entiseen tapaan teatterien aulassa tai ulkopuolella, ja jakajilla on suojakäsineet ja suojamaski. Teatterit tarkistavat liput ulko-ovella tai heti sisään tultaessa, ja vahtimestarit auttavat saliin sijoittumisessa niin, että turvavälit toteutuvat. Päällysvaatteet voi ottaa mukaan saliin, jolloin vältytään narikkajonoilta. Teatterit suosittelevat ja myös teatterikerho suosittelee, että käytetään suojamaskia.

Jos sairastutte, lipun voi peruuttaa lisäkuluitta vielä samana päivänä. Saatte lahjakortin tai lipun jonkin toisen päivän esitykseen. Ilmoittakaa peruutuksesta Pirkko Nuolijärvelle (pirkko.nuolijarvi[at]gmail.com, puh. 044 989 9779).