Teatterikäynnit
KAKSI KUNINGATARTA
Lauantai 25.3. klo 13 Hämeenlinnan Teatteri, maksuviite 30083.
Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 15.2. Lippuja on 60 kpl, matkan kokonaishinta on 85 euroa. Maksuun sisältyvät matkat, ateria ennen esitystä, väliaikakahvit ja teatterilippu. Paikat on varattu esteettömältä permannolta.
Matkalle lähdemme Nurmijärven Linjan bussilla Helsingistä Kiasman edessä olevalta tilausajopysäkiltä klo 10.15. Ennen esitystä on lounas Ravintola Verkatehtaassa klo 11.30. Esitys alkaa klo 13, ja sen päätyttyä lähdemme välittömästi Helsinkiin. Perillä Kiasman pysäkillä olemme noin klo 17.
Kaksi kuningatarta on vahvojen naisten hurja tragedia. Vanheneva Neitsytkuningatar ottaa rajusti yhteen serkkunsa tyttären kanssa. Elisabeth on valtiolle itsensä uhrannut ”Kympin tyttö” kun taas aistillinen Maria on ehtinyt nauttia hovielämästä ja miesten seurasta. Kuningattarien liepeillä pyörii monenlaista hoviväkeä. Jokainen byrokraatti haluaa naisista jotakin.
Friedrich Schillerin näytelmä, joka kertoo Englannin kuningatar Elisabethin ja Skotlannin kuningatar Maria Stuartin verisestä valtataistelusta tunnetaan myös nimellä Maria Stuart. Schillerin kuvaama valtapeli menee politiikan ja johtamisen ytimeen: Vain yhdellä voi olla absoluuttinen valta. Kilpailijasta voi päästä eroon vain tuhoamalla hänet. Lopputulos on raadollinen tositarina 1500-luvun
valtataisteluista, jotka tunnistamme todeksi myös omana aikanamme.
Näytelmän esittävät Ritva Oksanen, Liisa Peltonen, Iikka Forss, Miika Laakso, Sinikka Salminen ja Janne Raudaskoski. Sen on suomentanut Matti Rossi, sovittanut Antti Hietala ja ohjannut Taru Mäkelä.
RIKKARUOHO
Perjantai 31.3. klo 19 KOM-teatteri. Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 10.3. Lippuja 31 kpl, à 26 euroa. Maksuviite 30096.
Näytelmä perustuu Otto Gabrielssonin kirjaan Rikkaruoho: Viimeinen kirje isälle (S&S, 2020), joka kertoo katkeran totuuden lähisuhteesta, jota ei koskaan ollut. Vuonna 1981 Tukholmassa syntynyt Gabrielsson sai äitinsä sukunimen, eikä henkilötietoihin merkitty isästä mitään. Isä oli Jörn Donner.
Hylätty poika lainaa kansakunnan provokaattorina tunnetun isänsä kirjallista otetta ja kirjoittaa armottoman, julkisen jäähyväiskirjeen kaikkien suomalaisten tuntemalle isälleen. Tästä syntyy kipeää ja kammottavan hauskaa teatteria, joka nauraa kirpeästi sille, miten pieniä ihmisiä me kaikki olemme.
Esityksen on ohjannut Laura Mattila. Näyttämöllä esiintyvät Vilma Melasniemi, Ella Mettänen, Juho Milonoff, Niko Saarela ja Miiko Toiviainen.
TALVISOTA
Tiistai 4.4. klo 19 Avoimet Ovet. Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 28.2. Lippuja 40 kpl, à 24 euroa. Maksuviite 30342.
Talvisota on suomalais-ukrainalais-venäläisenä yhteistyönä syntynyt näytelmä. Esitys on yritys hahmottaa historiankirjoitusten ulkopuolelle jäänyt totuus Suomen talvisodasta 1939, totuus, joka ei palvele minkään maan poliittista agendaa. Talvisota on episodimainen kaleidoskooppi kolmelle naisnäyttelijälle, kolmella aikatasolla liikkuva teos kolmen kansakunnan näkökulmasta sotaan. Esitys ulottaa juurensa sodan myyttiseen ulottuvuuteen ja tunnistaa ylisukupolvisen taakan jakamisen tarpeen.
Teksti sai alkunsa vuonna 2009 Baltic Circle -festivaalissa järjestetyssä suomalais-ukrainalais-venäläisessä tekstityöpajassa, jossa luotiin talvisotaa käsittelevä lukudraama. Kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan sen samankaltaisuus talvisotaan herätti kirjailijoissa tarpeen avata ja päivittää työpajassa kirjoitettu materiaali. Samalla näytelmään haluttiin lisätä kirjailijoiden nykyinen elämäntilanne: työpajaan osallistuneet kaksi venäläistä näytelmäkirjailijaa elävät maanpaossa mielipiteidensä vuoksi, ukrainalaisista yksi on rintamalla, toinen kirjoittaa näytelmää raunioiden keskellä, ohjustulessa, ilman sähköä.
Esitys on pasifistinen manifesti menneiden sukupolvien kunniaksi. Sen tavoite on yrittää oppia totuus itsestä ja omasta maasta katsomalla toisen kansakunnan peiliin. Esitys etenee eri aikatasoilla, aina ukrainalaisen sotilasparaatin pasunistin viime hetkistä Raatteen tiellä vuonna 1939 vuoden 2022 Harkovan rintamalle kadonneen näytelmäkirjailijan etsintöihin. Avainteemoja ovat propaganda ja manipulaatio, vihollisuus ja ystävyys, sekä ihmisen pyrkimys toteuttaa arvojaan valtiokoneiston luoman tarinan keskellä.
Näytelmän ovat kirjoittaneet Hanna Kirjavainen (ohjaaja), Ari-Pekka Lahti, Oleg Mihailov, Mikhail Durnenkov ja Evgenii Kazachkov, ja sen on suomentanut Anna Sidorova. Esityksen on dramatisoinut Iida Koro. Kolmea naista esittävät Kati Outinen, Ella Pyhältö ja Anna-Leena Sipilä.
THE PIMPSONS
Torstai 13.4. klo 19 Q-teatteri, Tunturikatu 16. Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 17.3. Lippuja 20 kpl, à 30 euroa. Maksuviite 30601.
Ilsa Pimpson oli lapsena pienen Yhdysvaltalaisen Grimfieldin kaupungin silmäterä, älykkö ja tulevaisuuden lupaus. Vuonna 2023 hän on jätetty, yksin maanpaossa asuva neljääkymmentä lähestyvä nainen, josta ei tullut oikeastaan yhtään mitään. Brt Pimpson oli lapsena Grimfieldin kauhukakara, se joka meni aina siitä mistä aita on matalin. Vuonna 2023 hän on äveriäs, menestynyt ja hyväntuoksuinen perheenisä, jolla on kaksin kappalein niin lapsia kuin Teslojakin. Homre Pimpson on isä, jolla ei ole työtä, ja Magre Pimpson on äiti, jolla on iänikuinen puutarha ja kahden metrin peruukki. Maddy Pimpson on muisto ajasta, joka ei koskaan palaa.
Kuulostaa Simpsoneilta, mutta ei ole ihan sitä. The Pimpsons on räävitön pop-tragedia perheestä, jonka kaikki tuntevat nahoissaan. Se kertoo haitallisesta nostalgiasta, itse itsellemme sepittämistä valheista ja vaateista, jotka ajan myötä muuttuvat todellisuudeksi. Se on tosielämän tilannekomedia
ihmispoloista ilkikurisen elämän armoilla.
Teksti ja ohjaus on Lauri Maijalan, rooleissa nähdään Lotta Kaihua, Satu Tuuli Karhu, Ria Kataja ja Eero Ritala.
VALEÄIDIT
Tiistai 18.4. klo 19 Ryhmäteatteri. Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 17.3. Lippuja 40 kpl, à 32 euroa. Maksuviite 30795.
Aino Pennasen kirjoittama ja Riikka Oksasen ohjaama Valeäidit on komedia todellisuudesta, jossa perheiden monimuotoisuus uhkaa maailmanjärjestystä. Vannoutuneesti lapsettoman Liisan arki mullistuu, kun hän tapaa Eeron, jolla on viisivuotias tytär Alanis. Liisa muuttaa Eeron ja vuoroviikoin Eerolla asuvan Alaniksen kotiin ydinperhenormatiiviselle Muksulan asuinalueelle. Leikkipuistossa Liisa tutustuu superäiteihin, jotka olettavat Liisan olevan Alaniksen äiti. Kun superäidit pyytävät Liisaa allekirjoittamaan lakialoitteen, jossa vaaditaan uusperheiden kieltämistä, Liisa ei uskalla sanoa, että on todellisuudessa vain Isän Tyttöystävä. Liisasta tulee valeäiti.
Valeäitiys osoittautuu hyödylliseksi uudella työpaikalla, jossa hoivaavaa isyyttä harjoittava Niilo kilpailee Liisan kanssa lapsiperheiden ajanhallintaa helpottavan sovellusprojektin johtajuudesta. Pian Liisa kuitenkin huomaa, ettei kaikki ole kuten Muksulan ennakkomarkkinoinnin havainnekuvissa.
Lavalla nähdään Pia Andersson, Santtu Karvonen, Miro Lopperi, Eeva Soivio ja Robin Svartström.
MUSTA LAATIKKO 19
Sunnuntai 7.5. klo 19 Kansallisteatteri, Suuri näyttämö. Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 5.4. Lippuja 30 kpl, à 36 euroa. Maksuviite 30863.
Musta laatikko on elävän journalismin esitys, joka ottaa katsojan mukaan hämmästyttävien tietojen, yllättävien oivallusten ja koskettavien tositarinoiden äärelle. Pitkään valmisteltujen ja aiemmin julkaisemattomien tarinoiden kertojina ovat Helsingin Sanomien toimittajat ja kuvaajat. ”Erityistä Mustassa laatikossa on se, että vaikka olemme teatterissa, kaikki kuultava ja nähtävä on totta”, sanoo Tuomas Kaseva, HS:n toimittaja ja yksi esityksen tuottajista.
Elävän journalismin illoissa aiheiden ja käsittelytapojen kirjo yllättää, koskettaa ja viihdyttää. Uniikkia ulkomaanreportaasia voi seurata puhutteleva henkilötarina tai ennenkuulumaton taide-esitys. Humoristista kuvasarjaa voi seurata sukellus politiikan, talouden, tieteen tai urheilun aiheeseen. Tosi-
tarinoita kertoo kymmenkunta HS:n journalistia. Mustan laatikon esiintyjiä tai aiheita ei paljasteta etukäteen, sillä eihän lehdestäkään koskaan tiedä, millä aiheilla se juuri tänään yllättää.
Mustasta laatikosta on kasvanut nopeasti erittäin suosittu. Elävän journalismin illoissa on käynyt jo yli 40 000 katsojaa. Esitys on palkittu Bonnierin journalistipalkinnolla vuoden 2018 journalistisena tekona.
SELLI
Tiistai 9.5. klo 19 Teatteri Jurkka, maksuviite 30449.
Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 27.1. Koska esityksen liput ovat teatterin mukaan hyvin kysyttyjä, varauksen vahvistuspäivä on tavallista aikaisempi. Lippuja on 20 kpl, à 25 euroa.
Pasi Lampelan kirjoittama ja ohjaama näytelmä Selli on intensiivinen psykologinen trilleri henkilökohtaisesta rohkeudesta, sananvapaudesta ja ystävyyden ja kollegiaalisuuden etiikasta.
Nuori ja kunnianhimoinen vapaa toimittaja Aino lähtee Nigeriaan raportoidakseen öljy-yhtiö Shellin ympäristö- ja ihmisoikeusrikoksista. Samaan aikaan yhtiötä vastaan käydään oikeutta Lontoossa ja Haagissa, ja esillä on myös kysymys yhtiön hallituksen entisen puheenjohtajan roolista. Ainon mukaan Afrikkaan lähtee kokenut valokuvaaja Henri. Nigeriassa kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan ja parivaljakko päätyy poliisivankilaan terrorismista syytettynä. Miten kestää mielivaltainen syytös? Kuinka pelastaa oma inhimillisyytensä epäinhimillisissä oloissa?
Ainoa esittää Wenla Reimaluoto ja Henriä Eero Aho.
TEATTERIMATKA TARTTOON 10.-12.5.
Ohjelma
Keskiviikko 10.5.
klo 09.30 Tapaaminen Länsisatamassa, T2, matkalippujen jako, My Star
klo 10.30 Laiva lähtee, hytti varattu tavaroita varten
klo 12.30 Laiva saapuu Tallinnaan, D-terminaali, siirtyminen tilausbussiin
klo 15.30-16 Saapuminen Tarttoon ja majoittuminen hotelliin, Dorpat Hotel, Soola 6
klo 19.00 Kirsikkatarha, Vanemuine-teatteri, pieni näyttämö, Vanemuise 45a
Esitys on vironkielinen.
Keskiviikkona ei ole yhteisiä aterioita.
Torstai 11.5.
klo 07.00- Aamiainen hotellissa
klo 09.30 Kaupunkikiertoajelu, käynnit Kansallismuseossa (opastus), Johanneksen kirkossa ja yliopistolla (opastus). Yliopiston päärakennuksen vierailu sisältää käynnit Taidemuseossa, karsserissa ja juhlasalissa.
klo 13.30 Lounas Vilde Ja Vine-ravintolassa
klo 19 Kaikki äidistäni, Vanemuine-teatteri, pieni näyttämö, Vanemuise 45a
Esitys on vironkielinen.
Perjantai 12.5.
07.00- Aamiainen – Huoneiden luovutus klo 12 mennessä
klo 12.40 Lähtö Tartosta tilausbussilla
klo 15.30 Saapuminen Tallinnaan, siirtyminen laivaan
klo 16.30 Lähtö Tallinnasta, D-terminaali, Megastar
klo 16.30 Buffet-päivällinen
klo 18.30 Laiva saapuu Länsisatamaan, T2
Matkan hinta on 370 euroa 2 hengen huoneessa, yhden hengen huonelisä on 46 euroa. Maksuviite 5050.
Hintaan sisältyy matka, teatteriliput, kaupunkikiertoajelu pääsymaksuineen sekä ohjelmassa mainitut ateriat.
Ruokajuomat eivät sisälly Vilde Ja Vine-ravintolassa tarjottavaan lounaaseen.
Ilmoittautumiset ja maksut 15.3. mennessä.
Tarvittavat tiedot ovat nimi, syntymäaika, ruoka-aineallergiat, hyttitoverin nimi ja ClubOne-kortin numero (ei pakollinen). Matkalla on mukana oltava voimassa oleva passi tai EU:n virallinen henkilökortti.
Suosittelemme matkavakuutusta.
Vastuullisena matkanjärjestäjänä Ikaalisten Matkatoimisto.