Tiistai 5.12. klo 19 Kansallisteatteri, Pieni näyttämö

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään tiistaina 7.11. Lippuja 40 kpl, à 37 euroa. Maksuviite 30339.

Minna Leinon ohjaama ja dramatisoima esitys pohjautuu Patrik Ouředníkin teokseen Europeana. 20. vuosisadan lyhyt historia (Siltala, 2022). Dramaturgeina ovat olleet Jukka-Pekka Pajunen ja Elli Salo. Tšekinkielinen alkuteos Europeana. Stručné dějiny dvacátého věku ilmestyi Prahassa vuonna 2001, ja se on sittemmin käännetty kymmenille kielille. Teoksen on suomentanut Eero Balk.

Euroopan 1900-luku. Kiihkeä, keskenkasvuinen, tiedekeskeinen ja traaginen vuosisata. Juoksu-hautojen ja keskitysleirien, dadaismin ja fasismin, kommunismin ja postmodernismin, hehkulampun ja uusien kodinkoneiden vuosisata. Vuosisata, joka tuotti teorian historian lopusta.

Europeana on näyttämöteos kollektiivisesta muistista ja muistomerkeistä. Se kertoo niistä ylevistä tavoitteista, joiden oli määrä johdattaa kohti uudenlaista, parempaa ihmisyyttä. Esitys leikkaa näkökulmasta ja aiheesta toiseen, ja sen maailma ulottuu makaaberista koomiseen. Näytelmä kysyy, mitä oikeastaan on historiankirjoitus. Entä museo tai taidelaitos muistamisen arkistona? Kivettynyt instituutio ja vallankäytön väline vai dynaaminen, alati itseään korjaava prosessi?

Rooleissa nähdään Kristiina Halttu, Aksa Korttila, Markku Maalismaa, Mitra Matouf, Marja Myllylä, Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen ja Marja Salo.