Torstai 15.2.2024 klo 18.30 Kaupunginteatteri, Pieni näyttämö. Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 14.1.2024. Lippuja on 40 kpl, à 38 euroa. Maksuviite 30672.

Jez Butterworthin Jerusalem on lyhyessä ajassa saavuttanut modernin mestariteoksen maineen. Näytelmä sai ensi-iltansa Lontoon Royal Court -teatterissa vuonna 2009. Yleisö otti sen omakseen, ja kriitikot pitivät sitä yhtenä 2000-luvun suurimpana esityksenä.

Näytelmän päähenkilö Johnny Byron on kiertolainen, entinen surmanajaja ja taitava tarinankertoja. Hän on rakentanut itsestään ja henkilöhistoriastaan tarinan, jonka todenperäisyydestä ei kukaan ota selvää. Yhden päivän näytelmä sijoittuu englantilaiseen pikkukaupunkiin ja sen liepeillä olevaan metsään, johon Johnny asuntovaunuineen on asettunut. Eletään Pyhän Yrjön päivää, kevätkarnevaalia, jota sekalainen joukko hankalassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä on kerääntynyt juhlistamaan Johnnyn luokse. Samaan aikaan toisaalla kaupungin viranomaiset kokoavat voimiaan saadakseen häädettyä Johnnyn pois metsästä, jota tämä pitää omanaan.

Näytelmän ohjaajan Pasi Lampelan mukaan Jerusalem kuvaa ennen kaikkea vapauden tragediaa eli sitä, miten hankalaksi vapaus on nykymaailmassa tehty ihmiselle. Sosiaalinen media, kaupallinen kulttuuri ja nykyaikainen työelämä rajoittavat ihmisiä tavalla, joka panee koko ajan kysymään, mitä mieltä tässä kaikessa on.

Johnny Byronia esittää Santeri Kinnunen. Muissa rooleissa nähdään Rauno Ahonen, Lumi Aunio, Minni Gråhn, Markus Järvenpää, Jouko Klemettilä, Merja Larivaara, Betadi Mandunga, Mitja Matouf, Ursula Salo, Mikko Virtanen, Alexander Wendelin ja Joachim Wigelius. Näytelmän on suomentanut Ari-Pekka Lahti.