Keskiviikko 28.2. klo 19 Kansallisteatteri, Pieni näyttämö

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään maanantaina 29.1. Lippuja 40 kpl, à 43 euroa. Maksuviite 30821.

Tiina Puumalaisen ja Hanna Suutelan kirjoittama Kurjet kertoo tarinan Krohnin laajaan sivistyssukuun kuuluvista kirjailijasisaruksista, Helmi ja Aune Krohnista sekä Aino Kallaksesta. He olivat lahjakkaita ja rohkeita, periksiantamattomia ja itseoppineita naisia, jotka tekivät valtavan työn suomalaisen kulttuurin puolesta.

Helmi Krohn, sisaruksista vanhin, on voimakastahtoinen kirjallisuusnainen, joka kiinnostuu spiritualismista. Aino Kallas on kuuluisa kirjailija sekä kohuttu ja kansainvälinen seurapiiri-ihminen. Sisarussarjan nuorin, Aune Krohn, kirjailija hänkin, hoitaa sisarusten masennukseen sairastunutta Minna-äitiä ammentaen voimaa hengellisyydestä.

Eletään 1930-luvun Suomessa. Sisaruksia yhdistää kirjoittaminen. He kirjoittavat ammatikseen ja kutsumuksesta, kääntävät ja toimittavat henkensä pitimiksi, kamppailevat köyhyyttä vastaan, joka vaanii koko ajan kulman takana.

Kaarle-veljensä kuoleman jälkeen sisaret kokoontuvat pitkästä aikaa. Paikalla ovat myös säveltäjäveli Ilmari Krohn kirjailijavaimonsa Hilja Haahden kanssa sekä Helmin entinen aviomies, professori ja valtiomies E. N. Setälä. Seurue luennoi ja viisastelee toisilleen kuin vanhoina hyvinä aikoina, kunnes joku alkaa muistella menneitä. Puheeksi tulee Kiiskilän hovi. Tarunhohtoinen sukukartano Viipurinlahdella on sisarusten lapsuuden paratiisi, joka katoaa heidän elämästään yhtä nopeasti ja traagisesti kuin heidän isänsä Julius Krohn, suomalaisen kulttuurin merkkihenkilö, joka menehtyi purjehdusonnettomuudessa. Vaikka yhteys lapsuuteen on kadonnut, ovat särkyneen idyllin sirpaleet yhä läsnä sisarusten elämässä: muistoina, totuutena ja tarinoina. Kukin on löytänyt yksilöllisen tiensä, mutta millä ehdoilla?

Rooleissa nähdään Kristiina Halttu, Katariina Kaitue, Esa-Matti Long, Pirjo Määttä, Harri Nousiainen, Paula Siimes ja Carl-Kristian Rundman. Esityksen ohjaa Tiina Puumalainen.