Keskiviikko 3.4. klo 19 Kansallisteatteri, Suuri näyttämö

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 4.3. Lippuja 20 kpl, à 49 euroa. Maksuviite 30546.

Tämä näytelmä oli ohjelmassamme viime marraskuussa, mutta koska moni jäi silloin ilman lippua, varasimme jonkin verran lippuja myös tänä keväänä. Näytelmä kertoo oman yhteisönsä ankarien sääntöjen ja kantaväestön ennakkoluulojen alla elävästä nuoresta. Myöhemmin tästä somalialaisesta tytöstä kasvaa arvostettu yhteiskunnallinen vaikuttaja. Tapahtumapaikkana on Helsinki, josta poiketaan Lontooseen ja Mogadishuun. Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin -näytelmä pohjautuu suurelta osin Ujuni Ahmedin ja Elina Hirvosen samannimiseen teokseen (WSOY, 2022). Somaliasta kolmevuotiaana Suomeen muuttaneen Ujuni Ahmedin henkilökohtaisista kokemuksista kumpuava tarina on tunnistettava ja samastuttava kenelle tahansa, joka on joutunut kokemaan ulkopuolelle jättämistä, ennakkoluuloja, häpeää ja turvattomuutta. Kansallisteatterin kotikirjailijana toimiva Ahmed on palkittu ihmisoikeusvaikuttaja, joka on tehnyt aktiivista työtä tyttöjen sukuelinten silpomista sekä kunniaan liittyvää rajoittamista ja väkivaltaa vastaan. Myös nämä asiat ovat esillä Kansallisteatterin esityksessä, mutta ennen kaikkea kyseessä on kasvutarina, joka vakavista ja surullisista aiheistaan huolimatta säteilee iloa ja toivoa.

Näytelmä on puheenvuoro kaikkien niiden puolesta, jotka tahtovat elää itsenäisinä ja vapaina. Kaikkien niiden puolesta, joilta yhteiskunta on ummistanut silmänsä. Kaikkien niiden puolesta, joilla on oikeus kuulua johonkin ja tulla nähdyiksi, rakastetuiksi ja hyväksytyiksi sellaisina kuin he ovat. Kaikkien niiden puolesta, jotka eivät ole yksin, vaikka niin ajattelisivatkin.

Päärooleissa nähdään Safiya Abukar (päähenkilö nuorena) ja Emilia Neuvonen (aikuisena). Muissa rooleissa esiintyvät Yasmin Ahsanullah, Amaal Ali, Elssa Antikainen, Jani Karvinen, Julianna Kauhaniemi, Lilja Kervinen, Pirjo Määttä, Jasir Osman ja Ilja Peltonen. Esityksen ohjaus ja dramatisointi on Satu Linnapuomin. Dramaturgina on Eva Buchwald.